W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] muszą pochłonąć spore ilości kalorii, które powinny pochodzić z węglowodanów, a kolejna paczka ryżu wywołuje w nich uczucie frustracji, a nawet niechęć do treningów - "bo bez diety trening nie ma sensu". Na ratunek wtedy przychodzi gainer. Wypicie kalorii jest dużo łatwiejsze niż konsumowanie posiłków stałych. Nawet forma zblendowanej kaszy [...]
[...] czas świąteczny, gdzie ilość zakupionych kostek masła jest relatywnie 3 razy większa niż w pozostałą część roku. Bo przecież Wigilijne potrawy czy ciasta nie obejdą się bez użycia masła. Takiego kryzysu raczej nie musimy się obawiać, masła nie zabraknie, ale możliwe jest, że jeszcze długo nie zobaczymy kostki masła, która kosztować będzie 4 [...]
[...] Czas na zmiany, gdy czujesz się nieustannie zmęczony i obolały Celem treningu jest podniesienie poziomu sprawności fizycznej, poprawa składu ciała i ogólnego stanu zdrowia, bez ponoszenia obrażeń. Efektywne trenowanie wymaga pewnego stresu i przeciążenia organizmu. Dzięki temu dochodzi do niezbędnych adaptacji. Nie powinieneś jednak czuć się [...]
[...] tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego różne modele żywieniowe. Skuteczność diet pod kątem metabolicznym Stężenie [...]
[...] tydzień i uważnie obserwować wskazania wagi. Jej przyrost powinien być niewielki. Gdy dojdziemy do wyglądu (i wagi), który nas satysfakcjonuje i jest możliwy do utrzymania bez większego wysiłku przez dłuższy czas, powinniśmy wstrzymać dalsze zwiększanie kalorii, aby pozostać przy obecnym stanie lub kontynuować ten proces, gdy celem jest [...]
[...] ketogeniczna). Innym problemem z tłuszczami, najczęściej wynikającym z preferencji smakowych, może być niewielka ilość ryb, zwłaszcza morskich, w diecie. A przecież nie bez przyczyny używa się terminu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego analizując dietę pod kątem ilości i jakości zjadanych tłuszczów, należy zwrócić uwagę na [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
[...] - osłabiona praca układu odpornościowego lub występowaniem różnego rodzaju kontuzji i przeciążeń, głównie aparatu ruchowego. Kofeina Wielu z nas, nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Zawarta w niej kofeina jest również składnikiem wielu produktów przedtreningowych. I słusznie ilość jej zastosowań w tym okresie jest ogromna. Okazuje się, że [...]
[...] Insulinooporność jest zjawiskiem przejściowym, ograniczonym do kilku pierwszych dni po zabiegu i trwającym do trzech tygodni w przypadku planowych operacji jamy brzusznej bez powikłań. Ten stan metaboliczny jest bardzo podobny do cukrzycy typu II, gdzie wychwyt glukozy przez komórki jest zmniejszony z powodu upośledzenia funkcji transportera [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Nogi tworzą największą grupę mięśniową naszego ciała, która nadaje sylwetce bardziej masywnego wyglądu. Rozbudowana góra ciała, która postawiona jest na solidnych fundamentach, w postaci proporcjonalnie rozbudowanych nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
[...] Amanda ważyła 176 kilogramów i przed decyzją o zmianie stylu życia miała już za sobą kilka nieudanych prób schudnięcia. „Zawsze ciężko mi było schudnąć. Próbowałam, ale bez żadnego znaczącego sukcesu. Uwielbiam jedzenie, a jeszcze bardziej kocham śmieciowe posiłki. Moja waga wpłynęła również na moje zdrowie. Miałam wysokie ciśnienie krwi i [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
[...] Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło węglowodanów. Mają one naturalny cukier, fruktozę. Pijąc sok, dostarczasz kalorii, ale nie czujesz takiego [...]
[...] producenci żywności chętnie umieszczają je również w produktach, które naturalnie ich by nie zawierały, co widać, gdy przyjrzymy się etykietom popularnych artykułów spożywczych. Źródła: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/ https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
[...] zmagazynowanych w tkance tłuszczowej, co nie da efektu w postaci odchudzania. Ważne jest również, aby trening był ukierunkowany na redukcję. O ile siłowo można trenować bez większych zmian, o tyle wykorzystanie dodatkowych aktywności jak treningi interwałowe, metaboliczne czy też cardio są nieraz koniecznością, bez której dalszy postęp jest [...]
Wplatanie krótkiego okresu deficytu kalorycznego podczas budowania masy mięśniowej jest pomysłem, który dość rzadko jest wykorzystywany w cyklach masowych. Zazwyczaj osoby trenujące nie korzystają z rozwiązania tego typu, gdyż nie wiedzą o jego potencjalnych skutkach pozytywnych czy też nie wiedzą, jak skutecznie przeprowadzić tego typu strategię. [...]